Invigning av ESTT

Invigningen av Vellinge/ Söderslätts flygplats blev en jättestor succé. 1500 besökare kom och 52 flygplan från flera länder besökte invigningen.
Nu när flygplatser läggs ned runtom i landet invigdes i stället en ny i Vellinge under pompa och ståt med Vellinge kommuns orkester av landshövding Liselotte Reiter och kommunens chef Göran Holm. Men så är också friheten större i Vellinge kommun, som det så ofta sägs.

Flygplatsen har byggts av en samling flygentusiaster från Söderslätts flygklubb som tidigare var med i den gamla flygklubben vid Maglarps golfbana.

Festen startade med att ”Hövdingarna” anlände i en helikopter som hade plockat upp dem ifrån Vellinges kommunhus.

Efter flera välkomsttal av ”Hövdingarna” och klubbens styrelsemedlemmar övergick programmet till den officiella bandklippningen och invigning av flygplatsen.

Bandet klipptes och fanfarer spelades och luften fylldes utav motordån och därefter startade plan efter plan för defileringar och spännande formationer inför åskådarna.

Mängder av flygplan från dubbeldäckare ifrån 30-talet tills nutidens mest moderna plan passerade i en tät ström som aldrig tycktes vilja ta slut.

”Porten till kontinenten”, flygplatsen har ett strategiskt läge som är Sveriges sydligaste, nära kontinenten med t.ex. bara ca 30 minuters flygtid till norra Tyskland och knappt en och en halv timme till Berlin. Detta gör att det väldigt ofta flygs dit och till andra platser i Europa.

Flygskolan, som bedrivs på flygplatsen visades också från sin bästa sida och det fanns möjlighet för så kallade ”Spaka själv turer”

God mat och dryck serverades i hangarerna och flera olika orkestrar spelade varvat med väl avvägd flygmusik från högtalarna.

Modellflygare visade sina fina skapelser och exklusiva bilar ställdes ut, och för den som så önskade gick det att köpa en GPS så att man kunde hitta hem igen.

Sven Eriks Flygstipendium 2006 utdelades till Roman Tadic samt Rickard Szymczak.

Dagen avslutades med en hästuppvisning från Fredshögs ridcenter innan det var dags för alla gästerna att bege sig hemåt i sina flygplan.

Invignings koordinator var Richart Bauer.

Här kan ni se bilder ifrån invigningen, dessa bilder finns även i vårt galleri, klicka här för att komma dit.